Dag 2-3

0kommentarer

Dags för en liten Frankrikerapport igen.

Gårdagen - fredag ägnades åt egen upptäckt av staden Millau och därefter en utflykt till den lilla medeltida staden Compeyre, Det finns många likheter med Visby. Trånga gränder, gamla stenhus och trångt växande växter. I Visby är det ju rosorna som verkar växa rakt upp ur gatan, här var det vinstockarna.
Den liten stad med om möjligt trängre gränder än Visby. Tyvärr har de inte lika sträng byggnadsnämnd. Det fanns en hel del riktigt skämmande renoveringar som tillåtits. Allt för moderna fönster bl a. En liten vinprovning av lokalt producerat vin avslutade det hela.

Den lunch vi därefter serverades hade tyvärr betydligt mera att önska. Det var något riktigt lokalt som knappt var ätbart och som luktade rent illa.Det var som tur var ganska mycket sallad som förstarätt, men de friterade ankskinnsbitarna som var strödda över var också oätbara. Bröd, vatten och vin var det mesta vi försåg oss med vid den lunchen plus lite ost.

På kvällen var det en stor middag där vi fick lokala dishes till förrätt och anklår med tillbehör till varmrätt. Några olika ostar och en jättesöt äppelkaka med glass till efterrätt, Det var lite mera ätbart i alla fall och till detta fick vi  ännu mera gott lokalproducerat rödvin.

Idag lördag har vi varit på bussutflykt nästan hela dagen. Först var i och tittade på den enormt stora bron över dalen där Millau ligger. Det har tagit 3 år att bygga den 2460 m långa bron. Den har 7 bropelare där den högsta är 343 meter! Det är världens högsta monument. För de som bara ska passera Millau är det otroligt tidsbesparande och även de boende i Millau uppskattar att den byggts. Den kostade 400 miljoner euro att bygga!
Efter det gick färden vidare till byn Roquefort. Ja just det, det är där den välkända osten roquefortost tillverkas. Den får bara kallas för det om den är producerad just i den byn. 7 producenter finns det och vi besökt den störste, som står för 70 % av marknaden.

Vi var nere i grottorna och källarvalven där osten lagras för att få sin speciella smak. Så klart avslutades guideturen med att vi fick provsmaka. Gott var det!

Nu börjar också en hel del människor att strömma till så vi har också fått möjlighet att se lite hundar. Dagen D är annars i morgon då den stora utställningen äger rum. Knappt 250 hundar är anmälda. Vi ser fram mot detta med spänning.

Vädret är tyvärr inte det allra bästa, men vi klarar det gott.

Nu är det snart återigen dags att bege sig till en middag. Vad vi serveras idag vet vi ännu inte.

Kommentera

Publiceras ej