Så här såg Wimsas mage ut i morse innan jag for till jobbet.




Det har inte kommit några valpar ännu.

Vi var och röntgade magen ifredags och då såg vi åtminstone 7 foster, men jag tror faktiskt att det är fler, men den som lever får ju se.

I lördags tog jag mej äntligen för att måla både valplådan och valphagen. Det är något som skulle gjorts för länge sedan, men nu blev det i alla fall äntligen gjort. Valphagen har drygt 12 år på nacken, men den har ju fungerat bra även utan färg!


Skillnaden i färg blev väl inte så stor - men snyggare!



Det var så härligt väder i lördags att jag faktiskt kunde ha kortbyxor på mej - härligt när nu våren och även sommaren är på gång. Det betyder att det snart är höst och jakttid igen!
Ja nu har det gått drygt en vecka sedan vi skildes åt - alla trevliga hundar och människor som kom till vår kennelvecka. Vi hade härliga dagar med varierande aktiviteter hela påskveckan.

Det kom tillresta från Piteå i norr, Malmö i söder, Göteborg i väster och Emmaboda i öster (och några däremellan), förutom vi som redan finns på Gotland förståss. Det kom även några från Uppsala som inte har hundar födda på Gotland, men de var lika välkomna ändå!

Utomhusluncher


  besök i hönsgården 

Hela glada gänget utom Carina och Spike

Vi hade Eirams-hundar ur tre kullar i åldern från knappt tre år till 5 månader. Alla kom inte riktigt samtidigt och alla stannade inte riktigt hela tiden, men det var inga problem. Programmet gav nog alla utbyte ändå.

Jag visade vad man ska tänka på inför kommande utställningar - hur man fixar pälsen, hur man springer, hur man ställer upp, mätte alla hundarna m m.

 Utställningsträning


Vi hade 7 hundar på mentalbeskrivning, alla med Wimsa som mor men ur två kullar.

  mentalbeskrivning  



Vi hade drillning av far och son Ericsson vid olika tillfällen. Janne hade både lydnads- och stadgeövningar.


 Lydnadsövningar 


Vi hade sekunderingsträning               


och självklart gick vi på fält, även om jag tyvärr har få bilder därifrån. Vi hade strålande väder alla dagar utom en, men vad gjorde väl det att det regnade - vi fann ju fågel i alla fall! Det har varit gott om parhöns, men de är ju inte så lätta för unga oerfarna hundar.

 
Ramsa känner nyslaget rapphönspar

Vi har gått på många olika marker och avslutningsvis startade 6 hundar på särskilt prov. Tyvärr blev det inte någon pristagare. Alla hundarna hade dock sina chanser på fågel, men det ville sig inte riktigt. Bättre lycka nästa gång. De uppvisade i alla fall utmärkt fart och jaktlust, trots att det var ganska varmt. Det var nog förarna som kände av värmen mest. Njutbart var det i alla fall och domaren Roger Malmqvist hade många lovord.

 domarkritik i positiv anda


     
Intresserad publik och provdeltagare

Hela dagarna ute i naturen och friska luften gjorde att både folk och fä lätt somnade när kvällen kom. Lite trevlig samvaro orkade vi dock med, även om det inte blev så sena kvällar. Vi skulle ju orka upp tidigt nästa morgon igen för nya äventyr.

Tack till er alla för att ni ville komma så jag fick se era härliga hundar!
Ja det gäller alltså Wimsa. Hon är beräknad att valpa om en vecka, men jag är inte säker på om det kommer att hålla. Jag tycker hon är så stor och rund, så jag tror hon kommer tidigare. Hon är hur pigg och glad som helst och faktiskt riktigt rörlig också. Hon galopperar iväg när jag släpper henne på promenaderna. Nu blir det ju inte så långa, men hon brukar få gå lös ett tag också och då får hon ju bestämma själv hur mycket hon vill springa.




Matlusten är det inget fel på, men magens storlek beror inte på för mycket mat - jag lovar!





Hur många tror du det blir?
.
Ja då är vi så hemma igen efter vår tripp till Danmark. Vi har faktiskt varit hemma över en vecka, men det har varit så hektiskt så jag har inte haft tid att blogga på länge.

Tar det i olika omgångar, så det blir nog flera inlägg. Först var det i alla fall resan till Danmark och bretonklubbens vårprov där.

 Det var verkligen ett lyckokast att investera i en Brobizz, för det har ju blivit ett antal resor över bron de här två senaste åren. Det blir förhoppningsvis fler framöver också och med brobizzen är det halva priset på broavgiften.

    På väg över bron 

Proven gick i år på Jylland, så det var att också åka broarna över både Stora och Lilla Bält. Wimsa och jag var ju där i samma område i slutet av februari, fast i helt annat ärende(!).

Vi har bott hos gästvänliga vänner och passade då på att träna lite i ett kaninhägn. Vet inte om det har så stor effekt, men det skadar i alla fall inte.

  Raska i hägnet  

Att resa söderöver så här års är att få möta våren två gånger. När vi kom fram så var det riktig vårvärme, så skönt att vi faktiskt kunde sitta ute en stund på kvällen. På fredagens prov fick vi ett riktigt smakprov på vad som komma skulle, för då var det kring 16 plusgrader. Det skulle bli varmare - på lördagen hade vi hela 23 grader varmt - i början av april!

På fredagen skördade vi tyvärr inte några större framgångar. Raska debuterade i unghundsklass och Tindra startade i öppen klass. Båda var i fågelkontakter, men tyvärr i trånga lägen tillsammans med partner. Inga premieringar alltså.

På lördagen i rena sommarvärmen startade återigen Raska i ukl. Var ute i hela 5 släpp innan hon slutligen fann ett rapphönspar, som hon skötte galant. Förstapriset var bärgat!!! Så stolt matte blev och vilken fin födelsedagspresent hon gav mej (en dag i förskott).

Det blev rena släktkalaset när det på lördag eftermiddag skulle bli matchning mellan fredagens och lördagens förstapristagare. 10 unghundar hade tillsammans fått 12 förstapris (och ett andrapris = totalt antal pris i ukl). Av dessa 10 är 6 barnbarn till vår Nicky. Raska hävdade sig inte något speciellt i matchningen, men bästa unghundar (hane resp tik) blev två kullsyskon - båda barnbarn till Nicky och således kusiner till Raska.

10 stolta ägare med sina duktiga unghundar

Det var många hundar till start båda dagarna. Fredagen hade 4 partier med 10-12 hundar styck, där 3 partier var blandpartier ukl-ökl. Lördagen hade 5 partier med 4 blandpartier.

På söndagen var det så dags för vinnarklassen. Även här var det ett stort startfält med 4 partier. Även här hade Nicky ett antal barn och barnbarn till start, närmare bestämt ett barn (Tindra) och 6 barnbarn. Tindra gjorde tyvärr bort sig i första omgång. Till andra omgång gick 3 Nickybarnbarn vidare och två av dem blev senare placerade som nr 2 och 4 i VK. Jag är oerhört stolt å Nickys vägnar! Därtill var R-kullens pappa Malthe placerad som nr 3.

De fem placerade i VK med vinnaren PVN*s Alf till höger


Malthe

Efter en toppenhelg tillsammans med härliga danska bretonvänner var det dags att bege sig hem igen, till årets kennelträff - en hel vecka med härliga hundar och människor på de gotländska fälten.
.
Igår blev det äntligen gjort - penséer och minipåskliljorna kom i krukor. Nu pryder de infarten och yttertrapporna. Visst hade jag väl kunnat göra det tidigare, men med facit i hand så var det kanske tur att jag väntade, för förra veckan hade vi ju en riktig köldknäpp med så där -12 på morgonen. De brukar ju vara frosttåliga de små liven, men det är väl lite att ta i att begära att de ska klara en sån köldknäpp.

  Till infarten...




... och till trappan






















Och på taket så sitter "tjocknäbbarna" och sjunger. Tjocknäbb är en gotländsk benämning för gråsparv. Ibland är det nog en och annan pilfink som också får kallas för tjocknäbb, men det får de tåla.

  Tjocknäbbshanne