Vilken härlig resa vi fick. Härliga dagar och toppenresultat blev det.

Tänk lilla Svärta gick och blev Junior World Winner 2010. Det var mer än vad matte vågat hoppas på. En mycket stolt matte alltså och det finns också en mycket stolt uppfödare i Frankrike. Tack Joël för att jag fick möjlighet att köpa den lilla svarta läckerbiten.

Här kommer nu en bild på mej och Svärta tillsammans med domaren Bertil Lundgren.

 Visst är vi väl fina?


Raska fick den här gången nöja sig med en very good och placerades trea av fyra i jaktklassen. Det var ett helt knippe snygga italienska hundar som tog hem övriga vinnartitlar och det var välförtjänt. De var riktigt bra.

Ja det var inte bara jag och Svärta i vår familj som hade framgångar. Husse med schillerstövaren J RR Ekmarkens Atle fick också en excellent och därtill ett cert, CACIB och BIR. Med det så tituleras numera Atle också WW-10. Bild kommer inom kort.

Slutligen ett stort tack till Jan och Kiss för er gästfrihet. Vi hoppas kunna återgälda det.
Detta blir ett mycket kort inlägg för vi ska snart åka till flygplatsen och hemresan till Sverige.

Det blev orange-vitt i toppen i år, både på hanhund och tik, som på avels- och uppfödargrupperna.BIR blev Cyrano de Saint Lubin från jaktklass och BIM blev Biou de Pigenettes från öppen klass. Biou har en kullsyster i Norge, Bird hos Hallgeir Bergh.

Det blev Kennel di Val Grossa från Italien som vann både bästa avelsgrupp och bästa uppfödargrupp. Den senare ser du här.Nu ser vi fram emot nästa års NE, som kommer att ägar rum i Norra Frankrike helgen 12-14 augusti. Dessförinnan är det WDS i rasens hemland och platsen blir Paris (norr om) den 10 juli. Vem vet - jag kanske är där då också!
Dags för en liten Frankrikerapport igen.

Gårdagen - fredag ägnades åt egen upptäckt av staden Millau och därefter en utflykt till den lilla medeltida staden Compeyre, Det finns många likheter med Visby. Trånga gränder, gamla stenhus och trångt växande växter. I Visby är det ju rosorna som verkar växa rakt upp ur gatan, här var det vinstockarna.
Den liten stad med om möjligt trängre gränder än Visby. Tyvärr har de inte lika sträng byggnadsnämnd. Det fanns en hel del riktigt skämmande renoveringar som tillåtits. Allt för moderna fönster bl a. En liten vinprovning av lokalt producerat vin avslutade det hela.

Den lunch vi därefter serverades hade tyvärr betydligt mera att önska. Det var något riktigt lokalt som knappt var ätbart och som luktade rent illa.Det var som tur var ganska mycket sallad som förstarätt, men de friterade ankskinnsbitarna som var strödda över var också oätbara. Bröd, vatten och vin var det mesta vi försåg oss med vid den lunchen plus lite ost.

På kvällen var det en stor middag där vi fick lokala dishes till förrätt och anklår med tillbehör till varmrätt. Några olika ostar och en jättesöt äppelkaka med glass till efterrätt, Det var lite mera ätbart i alla fall och till detta fick vi  ännu mera gott lokalproducerat rödvin.

Idag lördag har vi varit på bussutflykt nästan hela dagen. Först var i och tittade på den enormt stora bron över dalen där Millau ligger. Det har tagit 3 år att bygga den 2460 m långa bron. Den har 7 bropelare där den högsta är 343 meter! Det är världens högsta monument. För de som bara ska passera Millau är det otroligt tidsbesparande och även de boende i Millau uppskattar att den byggts. Den kostade 400 miljoner euro att bygga!
Efter det gick färden vidare till byn Roquefort. Ja just det, det är där den välkända osten roquefortost tillverkas. Den får bara kallas för det om den är producerad just i den byn. 7 producenter finns det och vi besökt den störste, som står för 70 % av marknaden.

Vi var nere i grottorna och källarvalven där osten lagras för att få sin speciella smak. Så klart avslutades guideturen med att vi fick provsmaka. Gott var det!

Nu börjar också en hel del människor att strömma till så vi har också fått möjlighet att se lite hundar. Dagen D är annars i morgon då den stora utställningen äger rum. Knappt 250 hundar är anmälda. Vi ser fram mot detta med spänning.

Vädret är tyvärr inte det allra bästa, men vi klarar det gott.

Nu är det snart återigen dags att bege sig till en middag. Vad vi serveras idag vet vi ännu inte.
Ja nu är vi på plats i Frankrike. Resan har gått bra, även om det var åskregn när vi åkte från flygplatsen i Toulouse. Vi hade en resa på lite drygt 20 mil innan vi var framme vid vårt hotell i Millau.

Idag har vi varit på domarseminariet. Tyvärr var det först bara på franska, så vi hade lite svårt att följa med. Efter lunch fick vi i alla fall engelsk översättning efterhand, så då hängde vi med bra.

Det finns en del kring färgerna som kommer att ändras i standarden. När det kommer att effektueras vet jag dock inte.

Vi har inte sett så många bretoner ännu, men det räknar vi med att göra, om inte annat så på söndag då huvudutställningen äger rum.


Det är en otroligt vacker miljö där vi är. Vackra böljande kuperade vyer. Ögat njuter.


Ikväll har Maggan och jag delat på en flaska riktig champagne och till det ätit färska jordgubbar och mörk god choklad. Det är att njuta av livet!

Vi återkommer!
Ja lite resfeber har jag nog. Packat har jag gjort och hoppas att jag fått med allt jag behöver. Det verkar vara en hel del för väskan har blivit tung i alla fall. Som vanligt så har jag säkert tagit med mej mera än vad jag behöver - men bättre det än att sakna något. Det gör jag nog säkert ändå förresten.

Ja först ska jag till Stockholm och möte i SKK/CS. Sen stannar jag i Stockholm över natten och kl 1200 på onsdag går planet från Arlanda. Jag hoppas att mitt ressällskap Maggan får flyga ner från Skellefteå och att hon slipper nattbussen. Det är ju nämligen varslat om ny flygstrejk från pilotfackets sida. Varslet ligger från onsdag så jag klarar mej den här gången. Värre var det förra veckan då jag skulle till Stockholm för ett tvådagarsmöte. Pilotstrejk även då, så det var att vackert sätta sej på kvällsfärjan, övernatta i Stockholm för att kunna vara på plats när mötet började på tisdagen. Som tur var så avbröts strejken på onsdagen, så jag fick i alla fall ta flyget hem.

Vart jag ska resa på onsdag? Ja det blir en tripp till Frankrike, närmare bestämt en liten stad som heter Millau. Där går nämligen årets franska bretonhelg av stapeln, den s k National d'Elevage. I år är den extra kryddad av ett domarseminarium för breton på torsdagen och utställningen är på söndagen. Däremellan är det en hel del evenemang av olika slag. I trakten tillverkas den äkta roquefortosten, så det lär bli en del av den varan i alla fall. God mat, gott vin och fina hundar - kan det bli bättre.

Jag hoppas att kunna lämna lite rapporter efterhand under resans gång.