...men hemma är alltid bäst.
 
Kennelmamman har varit på resande fot. Fem dagar i Stockholm är nu tillända och jag är åter hemma igen. Valparna har VUXIT!!! De går nu omkring i valplådan - om än på lite ostadiga ben. De trillar över kanten på lådan emellanåt och kan då inte själva ta sig tillbaka, men det händer ju inget allvarligt såklart. Det blir att lyfta tillbaka dem igen.
 
Det närmar sig alltså flytt. I veckan blir det kanske dags att hämta in valphagen och låta dem flytta ur "kulan/lyan" vilket alltså är vårt sovrum, där mor och valpar får vara helt ifred för den övriga flocken - precis som de vilda hunddjuren gör alltså. Det är ju först efter ca 3 veckor som vilda valpar får träffa övriga flocken och så gör vi också.
 
Några nya bilder har jag tagit ikväll och de kommer här....
 
 
 
 
Det kommer mera  - men inte ikväll!'
 
.
Ja inte är det väl helt enkelt att få fina bilder på småvalpar, men jag har idag gjort ett försök i alla fall. Det syns inte på bilderna, men det börjar faktiskt glimma så smått. Ögonen öppnas alltså.... och det gör då även öronen.
 
I samband med gårdagens vägning så fick de svart-vita valparna olikfärgade halsband. Jag kan nog skilja på dem men det är klart enklare med banden. De två orange-vita är ju inte fullt så lika varandra så de fick bli utan band.
 
Idag har jag alltså fotat litegrann.
 
Förstfödde är en svartvit kille
som numera är lille GRÖN
 
Tvåan är ju  också en svart-vit kille
som nu är lille LILA.
 
Den tredje valpen som föddes var första tiken, också svart-vit
och det är nu lilla fröken ORANGE
 
Fjärde valpen var också en svart-vit tikvalp
och hon är nu fröken GUL
 
Även den femte födda är en svart-vit tikvalp
och det är lilla ROSA.
 
Som nr 6 så kom det äntligen en orange-vit vap och även det en tik
och hon har då alltså inte fått något halsband
 
Det har heller inte nr 7, en orange-vit hanne
han är också den ende som har kort svans.
 
Nr 8 är återigen en svart-vit hanne
och han är numera lille BLÅ.
 
Nian är också en svart-vit hanne
och han kallar vi nu lille BEIGE
 
Till sist så kom ytterligare en liten svart-vit tikvalp
och hon är lilla RÖD.
 
Ja då blev det lite ögongodis.....
.
... har stått på programmet idag. Det var inte bara valparna som klipptes, utan de vuxna fick sig en översyn också. Kom på att det nog blev ganska många klor - och det blev det. Hela 306 st!

Valparna har också blivit vägda och fått halsband. Ja alla fick inte halsband, bara de svart-vita. De två orange-vita är ju inte svåra att känna igen, men det är lite svårare med de övriga. Åtminstone vid första anblicken. Självklart kan jag skilja dem, men det är enklare med ett halsband såklart.

Imorgon ska jag försöka få individuella bilder på dem och då blir de också presenterade utifrån färg på halsbandet. Det blir enklare för främst min kennelpojke (maken!) och er som följer dem via bloggen.
Eftersom bloggen legat nere så länge så finns det ju mycket som har hänt.
 
24 november var det årets Norsk Vinnarutställning i Lilleström, Norge. Jag hade ju planerat att para Raska med en hanne boende i Norge (vilket ju också skedde) och min förhoppning var att det skulle kunna sammanfalla med denna utställning. Jag anmälde därför Raska dit, men se löpet det kom några veckor tidigare. Det gjorde att jag fick åka en extrasväng till Norge och hämta hennes kavaljer Dirk och istället blev utställningsresan en kombination med att återlämna Dirk till ägaren.
 
Det var 14 bretoner anmälda, vilket är en hög siffra för breton på NKK-utställning. 4 hanhundar och hela 10 tikar anmälda för Fredrik Norgren. Såklart fanns bland dem flera storvinnare, så det var långt ifrån självskrivet vem som skulle vinna. Jag var såklart sugen på att hon skulle kunna få certet och därmed bli Norsk Utställningschampion, men ett CACIB vore ju inte heller fel, för då skulle hon bli C.I.B vilket är Internationell utställningschampion.
 
För att göra en lång historia kort - Raska blev bästa tik med cert och CACIB och fick därmed alltså två nya championtitlar. Som grädde på moset även NV-12! Matte mycket stolt!!! I tävlan om BIR fick vi dock se oss slagna av danskfödde Zeus, som senare på dagen faktiskt blev gruppvinnare. Inte så vanligt att breton vinner gruppen så det var extra glädjande.
 
15 december var det årets Svensk Vinnarutställning på Stockholm Hundmässa. Eftersom Raska nu var för långt kommen i sin dräktighet, så fick hon stanna hemma. 7 bretoner var anmälda, tre hannar och fyra tikar (alla tikar i jaktklass!) för Siv Sandö. Anci Niklasson gick dessutom aspirant, så hundarna blev väl genomgångna.
 
Själv hade jag anmält mina två franskimporter Girro de L'Ardour och Ebene des Amis de la Lande. För Girros del gällde juniorklass och debut för inomhusutställning. Min förhoppning var att han skulle få excellent och därmed ha chansen att bli den första Svenska Juniorvinnaren, eftersom titeln är ny från 2012.
 
Samma här - ska göra en lång historia kort. Girro fick exc med CK och blev bästa hane. Med det så blev han inte bara SE JV-12, han blev också SE V-12! Som om inte det vore nog - Svärta (Ebene alltså) vann jaktklassen med CK, blev då också bästa tik och SE V-12. I tävlan om BIR:et så vann lillpojken och fick alltså gå in i stora ringen på sin första inomhusutställning. Han skötte sig otroligt fint hela dagen och gick t.o.m. till semifinal. Dock hamnade vi inte bland de fyra grupplacerade. Matte MYCKET stolt!
 
Tänk att vinna både BIR och BIM på Stockholm Hundmässa samma år!
 
 
Stort tack till Annelie för resesällskap och hjälp med att visa Girro i BIR:et.
 
.
... har snart valparna hunnit att bli. Tänk vad tiden går fort.
 
Så här såg det ut i valplådan igårkväll när vi skulle gå till sängs.
 
Så här hade de alltså grupperat sig själva - trots att de ännu är både blinda och döva. Så det kan bli....
 
 
Och till er som kikar in här då och då - lämna gärna en kommentar. Det är alltid så kul att läsa vad ni tycker!
... har nu gått sedan valparna kom. Det händer ju ännu inte så mycket annat än att de kravlar omkring i lådan - när de inte äter eller sover förståss.
 
Aptiten är god....
 
 
.
... att väcka liv i bloggen. Det har inte hänt något här sedan förra kullen och nu är det ju dags igen.
 
I tisdags kväll/natt föddes Raskas andra kull. 10 små ljuvliga valpar såg dagens ljus och alltsammans skötte Raska med den äran och det hela var över på bara 5 timmar. Visserligen vid en tid på dygnet då åtminstone Raska och jag brukar sova, men i alla fall.
 
Vattnet gick 21.15 och 21.34 föddes den första. Sedan kom de i jämnt flöde och den 10:e och sista föddes kl 02.41. Jämna och fina är de också med förhållandevis hög födelsevikt med tanke på att de är så många. Raska var duktigt rund och det visade sig nu varför!
 
Det här är pappa till valparna Dirk vom Schwanenberg, född i Tyskland och boende i Norge.
 
Så här föddes de små med lite info om var och en:
1. kl 21.34 Hane, vit/svart med lång svans, vikt 379 gr
2. kl 21.58 Hane  vit/svart med lång svans, vikt 395 gr (den störste!)
3. kl 22.20 Tik, vit/svart med lång svans, vikt 384 gr
4. kl 22.58 Tik, vit/svart med lång svans, vikt 320 gr
5. kl 23.13 Tik, vit/svart med lång svans, vikt 291 gr (den minsta!)
6. kl 23.38 Tik, vit/orange med lång svans, vikt 370 gr
7. kl 00.20 Hane, vit/orange med kort svans, vikt 322 gr
8. kl 01.13 Hane, vit/svart med lång svans, vikt 322 gr
9. kl 01.33 Hane, vit/svart med lång svans, vikt 382 gr
10. kl 02.41 Tik, vit/svart med lång svans, vikt 306 gr
 
Alltså jämn fördelning mellan könen och samma färgfördelning inom könen också. Tyvärr bara en kortsvansad.
 
Mamma Raska med de små
 
Ska försöka hålla bloggen uppdaterad. Jag finns även på Facebook och där finns också en del bilder och info.
 
breton,