Nu är det dubbar som gäller och det både på bilen och stövlarna. Det är inte skoj att försöka ta sig på vår lilla grusväg som numera mestadels är en isväg, varken till fots eller med odubbad bil. Inte är det lönt att sätta på sig skridskorna heller, för här och där sticker gruset faktiskt upp.

Igår morse var det nog värst i alla fall för då regnade det dessutom lite lätt och då är isen verkligen hemsk. Det är t o m så att hundarna tyckte det var halt - och då är det HALT!

Imorse så var det -3 så då var det lite bättre. Det är ännu alldeles för mörkt på morgonen för att gå ut i skogen, även om snön lyser upp en del. Den tillgängliga tiden innan jobbet kallar är dock begränsad då, så det får bli promenad där det är lättast att gå med hundarna i band.

Nu är valparna knappt 5 veckor och idag har de små fått komma ut för första gången. Vi har fortfarande snö, men inte alls så mycket som tidigare. Vi har nämligen haft mildväder ett par dagar och då sjunker ju snön ihop snabbt. Vi fick ett litet tunnt snötäcke i natt och det har varit några grader kallt. Det är dock milt nu igen, så vi får väl se hur länge det ligger kvar. Vit jul fick vi i alla fall.

 Det var lite kallt!

Jag har idag också fått hjälp att ta enskilda bilder på de små. Jag vet ju att många längtar efter detta så titta och njut! Om du klickar på bilden så blir den lite större.


        Hane 1


        Hane 2


        Hane 3


        Hane 4


        Hane 5


        Hane 6Ja det var grabbarna det. Här kommer så tjejerna.


        Tik 1


        Tik 2


        Tik 3

Puh, det här tog sin lilla tid att få in alla bilderna, hoppas att de är till belåtenhet.

Jag känner mej nästan så här som valparna var efter fotografering och frisk luft:Ja en riktigt härlig jul önskar jag er alla bloggläsare. Raska får symbolisera vårt sikte mot nya mål 2010.

Ja nu är vi framme vid halvtid, valparna är alltså 4 veckor idag. De utvecklas fint och blir mer och mer "hundar". De är vakna för vad som händer omkring dem och blir aktiva när man kommer i närheten av valphagen. Ännu så är det bara Svärta som har fått komma in till dem, men efterhand så kommer de också att få stifta bekantskap med de andra hundarna, en efter en. Det blir en nyttig erfarenhet till de kommande äventyr de kommer att få uppleva.

Upplevelserna kommer ju nu också efterhand. I helgen som gick så fick de flytta ner en våning. Det betyder att de lämnade vårt sovrum och flyttade till ett rum på nedervåningen. Det rummet ligger intill vår tvättstuga, så de kommer naturligt att komma i kontakt med vardagsljuden. De har inte reagerat på varken dammsugare, tvättmaskin eller torktumlare.

      Man blir trött av att flytta!

    .. men det går bra att busa också.


Flytten gick mycket bra och de har nu fått lite mera utrymme. Det lär ju behövas, men ännu så finns det en del av valphagen som inte är tillgänglig. Det blir den efterhand.

Samma dag så hade husse födelsedag och det betyder ju lite besök i huset. De som blev sittande mesta tiden i valplådan var barnbarnen och det är ju otroligt nyttigt att de små liven får träffa barn.

     Härligt med barn och hundvalpar!

Valparna har också kommit igång med att äta annat än den mat Tindra bjuder på. De äter med god aptit och ännu får de plats kring matbaren, men det är bara en tidsfråga innan vi måste ha två.

 MAAT!!! det är gott

Annars så har vi fått riktig vinter på Gotland. Vi har väl ca 30 cm snö och det har hittills varit kallt hela tiden. I morse var det -13,5 grader när jag gick morgonpromenaderna. Hundarna älskar snön. Nu har de förvarnat om mildare väder till imorgon, då det kommer att bli plusgrader och ev lite regn. Trots det tror jag att det kommer att bli en vit jul iår. Det är otroligt vackert ute nu, med mycket snö på träden.

 Härligt med snö tycker Raska


Valparna har dock inte fått komma ut ännu, men det kommer.

Så här såg det ut längs vägen till jobbet imorse. Jag kunde inte låta bli att stanna och ta en bild.Vi har ju inte haft något vägsalt på våra gotländska vägar sedan 1987, så det är vinterväglag som gäller. Det betyder också dubbdäck på för att vara säker på att komma fram.Så här såg det ut i vår trädgård imorse
.

Vi gratulerar Katja och Eirams Rosso Runner "Rudi" till cert, CACIB och Nordisk Vinnare-09, som de erövrade vid utställningen i Helsingfors i söndags. Det var Rudis tredje cert, men han är ju inte två år fyllda ännu, så det kan alltså bli fler! Dagen före var det Finsk Vinnare, där Rudi blev tvåa bästa hanne med reserv-cert och reserv-cacib.

Samma helg var det HUND2009 i Stockholm och där var vi tre Eirams-hundar som mötte upp tillsammans med ytterligare två bretoner. Det var inte bretonernas dag i Stockholm - inget CK utdelades och därmed blev det heller inget BIR. Vi var inte helt eniga med domaren kan jag väl säga och det fanns ytterligare några ägare av SKF-raser som var av samma uppfattning som oss bretonägare. Det blev alltså inga BIR i de raserna heller.

Det var i alla fall trevligt att få träffa Qelly, som fick ett förstapris med HP i juniorklass. En härlig hund som ser ut att ha framtiden för sig, förhoppningsvis både i utställningsringen och i jaktmarken. Jag hoppas såklart även att hon kommer att hävda sig på något jaktprov framöver.

 Eirams Queen Qelly, 13 månader
Nu har vi fått ögon, så nu blir det en ny värld som öppnas för de små.

             

Aptiten är god som synes.
.

Ja det finns ju fler som växer. Lilla Svärta blir snyggare för var dag som går. Det är ju ett tag sedan jag lade ut några bilder på henne. Uppfödaren i Frankrike efterlyste nya bilder så det var ju bara att verkställa!

Nu har vi ju inte haft det vackraste vädret den här helgen så det blev inte så fina bilder, men objektet är ju fint i alla fall.

  Sittande

och

  stående.

Ikväll har det blivit hela 3 inlägg, lite ketchupeffekt alltså. Kolla gärna in dem allihopa och glöm inte att lägga en kommentar här eller där. Det är alltid trevligt att läsa och så får jag ju också en hint om vem som tassar in här!

Nu är det dock dags för bingen. Sov gott!
.

 

Ja årets dörrkransar är av lite enklare utseende. Jag köpte helt sonika färdiga lingonkransar och dekorerade dem lite grann bara. Så här blev resultatet!Visst passar de väl fint på våra röda dörrar.

Ja nu växer de duktigt varje dag. De har mer än väl fördubblat sin födelsevikt och det finns ett litet, litet glimmande hål i ögonen. Imorgon har de kanske öppnat ögonen. Det betyder att de så smått börjar bli medvetna om omgivningen.

Jag har ju fotat dem liggande i min korg. Nu ryms INTE alla i korgen, om man inte lägger dem ovanpå varandra förståss. Det har varit så bekvämt att lägga dem i korgen när jag fixar till i valplådan.


Ett gäng grabbar är allt som ryms i korgen nu

Jag tog nu och la de 6 grabbarna i korgen och tikarna fick ligga bredvid mamma och snutta lite själva.


De tre tikarna
Å här är hela trötta gänget!

De har varit lite, lite lösa i magen, för mamma har nog varit ute och hittat något smaskigt på egen hand, vilket jag alltså inte uppskattar så mycket, för det visar sig ofta på valparna.

Äntligen fick jag veta HD-resultatet för Raska. Jag röntgade den 19 november, plåtarna skulle gå in på tisdagen veckan efter (klinikens förslag för att undvika en viss avläsare!!) och så missade jag betalningen direkt, men en vecka efter att pengarna kommit in hade jag fortfarande inte fått något besked. Snacka om att det varit nervöst. Det resulterade i att jag i torsdags sände en förfrågan till SKK om vart resultatet tagit vägen. Jag har fortfarande inte fått något svar på den förfrågan. Igår fanns det inget brev i lådan med något resultat och inte fanns det något på HundData heller.

Idag kollade jag för säkerhets skull på HundData och då fanns det där!!!

Raska har B-höfter och jag är så nöjd. Visst hade det varit bättre med A, men B är helt OK. Dessutom så har även syster Rita nu röntgats och även hon har B.

Nu är tre tikar röntgade och alla har B. Rudi i Finland röntgades redan i våras - på tok för tidigt enligt min uppfattning - och tyvärr fick han B - C. Han kommer dock att röntgas om enligt ägaren.

Nu väntar vi med spänd förhoppning på de övriga 4 syskonens resultat.